آیت الله رشاد با بیان اینکه حوزه علمیه در طول تاریخ هویتی مستقل از حکومت داشته است، گفت: حوزه علمیه در عین حال که دارای هویتی مستقل از حکومت است وظیفه نظارت و دخالت در عملکرد حکومت را نیز بر عهده دارد.
آیت الله علیاکبر رشاد رییس شورای حوزه علمیه استان تهران و تولیت حوزه امام رضا(ع)، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با اشاره به سالروز صدور منشور روحانیت امام خمینی(ره)، گفت: امام راحل دغدغههای تاریخ ساز بزرگی در ذهن گوهربارشان داشتند که یکی از آن دغدغهها تحول نظام سیاسی در ایران بود.
وی افزود: تحول وضع مستضعفین و مقابله جدی با مستکبران از دیگر دغدغههای ایشان به شمار میرفت؛ هدف امام راحل نجات مستضعفان عالم از یوق سلطه مستکبران و پناه دادن آنان در زیر بیرق توحید بود.
آیت الله رشاد، بسط و گسترش توحید را از دیگر دغدغههای مهم امام راحل دانست و ابراز کرد: به یقین این مهم روزی در جهان محقق و حکومت توحیدی در سراسر دنیا حاکم خواهد شد، به همین سبب تحقق این آرمان با مقیاس عظیم قطعا نیاز به زمان و فرصت کافی دارد.
رییس شورای حوزه علمیه استان تهران، ساماندهی دگرباره سازمان روحانیت و تحول ارتقاء حوزه علمیه را از دیگر اهداف حضرت امام بیان کرد و گفت: ایشان بیش از متحول ساختن حوزههای علمیه، نظام سیاسی کشور را متحول کرد تا مبادا کسانی که مخالف تحول حوزههای علمیه هستند پشت رژیم پناه بگیرند و در تخریب این نهاد مقدس اقدام کنند.
وی با اینکه امام راحل در سالهای آخر حیات مبارکشان توجه خاصی به تحول حوزه علمیه و روحانیت داشتند، عنوان کرد: یکی از اقدامات اساسی ایشان در کنار چند اقدام بنیادین که برای نظام و انقلاب راهبردی محسوب میشد تحول حوزه علمیه و روحانیت بود.
آیت الله رشاد ادامه داد: امام راحل در کنار حل مشکلات جنگ، اصلاح قانون اساسی، حل مساله قائم مقامی و حل مساله رهبری اقدام به صدور سندی با عنوان منشور روحانیت میکنند تا با قرار گرفتن حوزه علمیه و روحانیت در مدار تحول، این نهاد مقدس به نحو احسن متحول شود.
رییس شورای حوزه علمیه استان تهران تصریح کرد: منشور روحانیت، منشوری مفصل و بیست صفحهای است که محتوای آن شامل نکات بسیار ارزنده و راهگشا برای حوزه عملیه به شمار میرود.
وی بیان داشت: امام راحل با تحولاتی که در عصر کنونی ایجاد کردند تاثیرات شگرفی در این روزگار و تاریخ اسلام گذاشتند.
آیت الله رشاد با اشاره به اهمیت حفظ استقلال حوزه علمیه، ابراز کرد: نظام روحانیت و حوزه های مورد توجه امام راحل بود و رهنمودهای آشکاری نسبت به این مهم داشتند.
تولیت مدرسه علمیه امام رضا(ع) ادامه داد: رهنمودهای امام راحل در زمینه حوزه علمیه در مقیاس وسیع و گستردهای پیش رفته هر چند هنوز تا نقطه مطلوب و رضایت کامل راه بسیار است اما این مهم در حوزه علمیه روی داده است.
وی اضافه کرد: موضوع استقلال حوزه نباید به صورت نادرست معنا شود مراد از استقلال حوزه همان حفظ هویتی است که در طول تاریخ داشته یعنی هیچگاه جز دولت و حکومت نبوده؛ اما توانسته دولت و حکومت پدید بیاورد و انقلاب کند، حوزه علمیه نه تنها حامی نظام و دولت است بلکه در عین حال ناظر برنظام، منتقد و راهنمای حکومت و نظام است و این شان و هویت اصلی حوزه علمیه به شمار میرود.
رییس شورای حوزه علمیه استان تهران در پایان ادامه داد: شانی که امروز رهبری دارد بر همین اساس است همان گونه که رهبری جز قوا نیست؛ اما ناظر و هادی برقوا است روحانیت نبز باید این شان را داشته باشند البته این به آن معنا نیست که نظام و دولت نسبت به حمایت از حوزه علمیه مسؤولیتی ندارند بلکه دولت و نظام باید وظیفه خودشان را نسبت به حوزه علمیه انجام دهند در عین حالی که حوزه علمیه شان و هویت خودش را حفظ کرده است و این مفهوم استقلال حوزه علمیه است.