زندگینامه مدیران پیشین حوزه علمیه استان
آیت الله سید هاشم حمیدی
آیت الله سید هاشم حمیدی در فروردین 1309 شمسی در خانواده ای مذهبی و روحانی در همدان متولد شد. پدر ایشان مرحوم حجت الاسلام آقای حاج سید ابوالقاسم حمیدی حدود شصت سال در روستای حصار که متصل به شهر همدان است به اقامه جماعت و بیان مواعظ اشتغال داشت. ایشان بواسطه صفای باطنی مورد احترام علما و قاطبه مردم بود.
ایشان در فروردین سال 1368 در همدان رحلت کرد و با تشییع کم نظیر و تجلیل فراوان در گورستان عمومی همدان به خاک سپرده شد. دوران تحصیل در سن هفت سالکی پدرش ایشان را به دبستان ملی کمال که در آن زمان مدیر آن مرد متدین و معتقدی بنام شیخ رمضان بود گذاشت و در آن زمان مدارس دولتی که با فرهنگ دین زدایی رضاخان پا گرفته بود از نظر دینی و اخلاقی جای مناسبی نبود. از اینرو با اینکه مدرسه کمال با منزل فاصله زیادی داشت پدرش آن را انتخاب کرده بود چون مدیر مدرسه مردی مذهبی و دارای محاسن و درآن فرهنگ بی نظیر بود. در سال 1323هجری شمسی ایشان از کلاس ششم که پایان دوره ابتدایی بود فارغ التحصیل و بواسطه علاقه خودش و پدرش وارد حوزه علمیه همدان شد تا سال1327مقدمات و سطوح را تا شرح لمعه شهید ثانی نزد پدرش و مرحوم آیت الله حاج میرزا محمد علی عالمی دامغانی (ره) فرا گرفت و در همان سال برای ادامه تحصیل به حوزه علمیه قم رهسپار شد.
ادامه کتاب شرح لمعه و قوانین مرحوم میرزای قمی و رسایل و مکاسب شیخ انصاری و جلدین کفایة الاصول مرحوم آخوند خراسانی را نزد اساتید آیات عظام مرحوم نجفی مرعشی، مرحوم حاج شیخ مرتضی حایری یزدی، مرحوم شهید صدوقی، مرحوم حاج شیخ محمد لاکانی، مرحوم حاج میرزا ابوالفضل زاهدی قمی، مرحوم میرزا محمد مجاهدی و مرحوم سید محمد باقر سلطانی طباطبایی و مرحوم حاج شیخ عبدالجواد اصفهانی و درس منظومه سبزواری را در درس مرحوم حاج سید رضا صدر تا سال 1330 به پایان رساند و پس از اتمام دوره سطح تا سال 1346 که در همان حوزه علمیه قم بود به مدت شانزده سال از درس خارج و فقه و اصول حضرات آیات مراجع بزرگ حاج آقا حسین طباطبایی بروجردی, خمینی, گلپایگانی, اراکی و محقق داماد اعلی الله مقامهم استفاده نمود و همچنین از درس تفسیر و فلسفه استاد علامه آیت الله سید محمد حسین طباطبایی قدس سره بهره وافی برد. در سال 1338مرحوم شهید آیت الله دکتر بهشتی که مدیریت دبیرستان دین و دانش را داشت و کلاسهایی برای طلاب و فضلای جوان حوزه برای آشنایی با علوم روز و زبان خارج (انگلیسی) گذاشت که در آن کلاسها بسیاری از اساتید برجسته امروز حوزه حضور داشتند و ایشان نیز افتخار حضور در آن کلاسها را داشته که آن کلاسها در ارتباط و پیوند با دانشگاهیان و برای پاسخگویی به شبهات شبهه افکنان بسیار موثر بود آن شهید گرانقدر معتقد بود اگر فضلا و طلاب حوزه آشنایی با علوم روز نداشته باشند هنگام بحث با شبهه افکنان با جلو انداختن چند واژه غربی مرعوب شده قدرت دفاع خود را از اسلام از دست میدهند و ما با گذشت زمان دریافتیم که مطلب همانطور بود که ایشان میفرمودند.
ایشان در مدت اقامت بیست ساله در حوزه علمیه قم گذشته از فراگیری علوم از اساتید تدریس هم داشته و سال 1346 که حوزه را به قصد اقامت در تهران ترک کرده کتاب شیخ انصاری اعلی الله مقامه را تدریس میکرد. فعالیتها ایشان از سال 1346 برحسب دعوت مردم منطقه نیروی هوایی تهران به منظور اقامه نماز جماعت و تبلیغ و ارشاد آنان به تهران مهاجرت کرد و در مسجد انصارالحسین علیه السلام به ادای وظیفه پرداخت. همچنین در دوران مبارزات ملت غیور و شریف ایران در کنار جامعه روحانیت مبارزه کرد و پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران در خدمت به انقلاب اسلامی تلاشهای فراوان نمود. آیت الله حمیدی در دوره اول و دوم مجلس شورای اسلامی نماینده مردم همدان بوده و مسؤولیت کمیسیون دیوان محاسبات مجلس را بر عهده داشته است. وی از سال 1360 تا1362 در همدان بصورت امام جمعه موقت اقامه نماز نموده و از سال 1362 در دانشگاه علم و صنعت امام جماعت می باشد. ایشان ابتدا در مدرسه شهید شاه آبادی و آقای مجتهدی وسپس عالی شهید مطهری و از سال 1362 در دانشگاه علم و صنعت ایران به تدریس مشغول بوده و از سال1372به تدریس خارج فقه مشغول میباشد.
تألیفات
1.الصلواة- تقریرات درس آیة الله بروجردی قدس سره
2.المکاسب-تقریرات امام خمینی قدس سره
3.رساله ای در تقیه-تقریرات امام خمینی قدس سره
4.رساله ای در منجزات مریض-تقریرات آیت الله بروجردی قدس سره
5.اجتهاد و تقلید
6.درسهای فطرت
7.راهنمای زیارت خانه خدا
8.زمامداری در اسلام یا تعیین سرنوشت در غدیر خم
9.نهضت امام حسین و ریشه های آن
10.ارتباط عقل و دین
11.الغناء و آلات الطرب
12.بحثی درباره استخاره
13.بحثی درباره تقریب بین مذاهب اسلامی
14.پاسخ و پرسشها
15.دوران پهلوی از ظهور رضا خان تا سقوط محمد رضا
16.تنقیح الاحادیث و الاخبار(عربی) در دست تألیف
ایشان در حفظ و حراست از اسلام و انقلاب اسلامی فرزند فهیم و بزرگوارش-شهید سید محمد رضا حمیدی-را تقدیم انقلاب و اسلام نمود.شهید حمیدی در نهم اسفند سال1362 در جزیره مجنون-هنگام تصرف پل طلاییه-به لقا،الله پیوست و پس از چهارده سال در تیر 1376پیکر پاکش به تهران رجعت نمود و در جوار شهدای گرانقدر به خاک سپرده شد. روحش شاد و راهش پر رهرو باد.
آیت الله سید باقر خسروشاهی
آیت الله سیدباقر خسروشاهی در سال ۱۳۲۵ در تبریز به دنیا آمد. تحصیلات کلاسیک را در تبریز، تهران و قم سپری کرد و موفق به اخذ دیپلم طبیعی شد. ایشان تحصیلات حوزوی را در سال ۱۳۴۱ در قم آغاز کرد و پس از سپری کردن مقدمات، لمعه را نزد آقا سیدابوالفضل موسوی تبریزی و شیخ عبدالحسین(ره) قرنی فراگرفت. رسائل، مکاسب و کفایه را نیز در درس حضرات آیات سبحانی، مشکینی و سلطانی شرکت نمود. پس از اتمام سطح، خارج فقه را نزد آیت الله سبحانی که ارتباط خوبی هم با ایشان داشت، آغاز کرد.
با این حال، بیشترین استفاده را در این مرحله، از دروس خارج فقه و اصول آیت الله وحید خراسانی برد؛ به گونه ای که این تلمّذ، حدود هفده سال به طول انجامید. ایشان خود در این رابطه می گوید: «چند وقت پیش به آقای وحید گفتم من هفده سال پیش شما درس خوانده ام. ایشان فرمودند پس ما با هم فامیل هستیم». از دیگر اساتید آیت الله خسروشاهی، می توان به آیت الله آقا محمد گیلانی در منظومه سبزورای و آیت الله سیدرضا صدر در اسفار اربعه اشاره کرد. هم مُباحث ایشان در برخی دروس نیز مرحوم حاج احمد خمینی بود.
آیت الله خسروشاهی در سال های نهضت اسلامی به رهبری حضرت امام خمینی(ره)، مبارزات دامنه داری را در کنار سایر علما، علیه رژیم شاه آغاز کرد و تا پیروزی انقلاب، مجاهدت های خویش را استمرار بخشید. پس از پیروزی انقلاب، تدریس های حوزوی خود را ادامه داد و حتی به تدریس در دانشگاه پرداخت. ایشان در حال حاضر، عضو شورای مدیریت حوزه علمیه تهران بوده و مسئولیت مدرسه علمیه شیخ عبدالحسین(ره) را نیز بر عهده دارد. عمده آثار مرحوم آیت الله سیدرضا صدر، به اهتمام ایشان منتشر شده است؛ کتبی از قبیل الإجتهاد و التقلید، أربعون و مائتا مسئله، استقامت، پیشوای شهیدان، تفسیر سوره حجرات، حُسن یوسف(ع)، زن و آزادی، خلیفه النبی(ص) و یوم الإنسانیه، صحائف من الفلسفه، الفلسفه العلیا، محمد(ص) فی القرآن و المسیح(ع) فی القرآن.
حضرت حجت الاسلام و المسلمین حبیب الله غفوری
حضرت حجت الاسلام و المسلمین حبیب الله غفوری بارجینی در سال 1341شمسی در شهرستان میبد متولد شدند . ایشان دوران تحصیلات ابتدایی و راهنمایی را در روستای بارجین و فیروزآباد میبد به انجام رسانده و از سال 1356 در حوزه علمیه قم شروع به تحصیل علوم دینی نمودند .
معظم له در نوجوانی دروس حوزوی را به همراه جریانات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس گذرانده و تا سال 71 به درس و بحث در حوزه علمیه قم مشغول بودند .
ایشان پس از فراگیری مقدمات و ادبیات عرب ، دروس سطح را از اساتید بزرگواری چون آیت الله اعتمادی ، آیت الله ستوده ( ره ) ، آیتالله بنی فضل ( ره ) ، آیتالله سید علی محقق داماد و آیتالله شیخ احمد پایانی ( ره ) آموختند . ایشان در ادامه تحصیلاتشان در دروس خارج فقه و اصول آیتالله العظمی میرزا جواد تبریزی ( ره ) ، آیتالله العظمی ناصر مکارم شیرازی و آیتالله العظمی فاضل لنکرانی شرکت کردند .
حجت الاسلام غفوری تسلط کامل به زبانهای انگلیسی و عربی دارند و از سال 71 تاکنون مراکز متعدد و مهم علمی را تاسیس و اداره نموده اند . یکی از اقدامات برجسته معظم له تاسیس اولین مدرسه علمیه بر اساس نظرات و منویات مقام معظم رهبری در شهر قم بوده است .
از سوابق ایشان می توان به معاونت آمار و بررسی حوزه های علمیه سراسر کشور ، مدیریت آموزشی حوزه های علمیه کشور ، مدیریت کل امور اساتید حوزه های علمیه سراسر کشور، جانشینی معاونت آموزش حوزه های علمیه سراسر کشور، مدیریت مدرسه علمیه الهادی قم ، مدیریت حوزه علیمه استان مرکزی ، مدیریت حوزه علمیه شهرکرد ، مسؤولیت دفتر نمایندگی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه شهرکرد و مسئولیت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه های اصفهان و علوم پزشکی کرمانشاه ، امامت جمعه شهرستانهای اسلام آباد غرب ، آران و بیدگل ، تنکابن ، دلیجان و پردیسان قم اشاره کرد .
کتاب های « تعلیم و تربیت » و « دوران جوانی تدابیر دین » و سه مقاله « بهره وری در آینه آیات و روایات » « وجوب تعیینی نماز جمعه » و «وظیفه روحانیت در قبال جوانان » از جمله تالیفات حضرت حجت الاسلام و المسلمین غفوری میباشند .
ایشان در حال حاضر مدیر حوزه علمیه استان تهران می باشند .