728 x 90

پرهیز حوزه از حرکت به سمت هویت دانشگاهی

پرهیز حوزه از حرکت به سمت هویت دانشگاهی

رییس شورای مدیریت حوزه علمیه تهران بر لزوم جلوگیری از اقداماتی که منجر به گرایش حوزه و حوزویان سمت هویت دانشگاهی می‌شود تاکید کرد.

حجت‌الاسلام و المسلمین علی اکبر رشاد در مراسم آغاز سال تحصیلی مدارس علمیه تهران که در حرم مطهر حضرت امام خمینی(ره) برگزار شد، گفت: حوزه تهران با قدمت 200 ساله و پیشینه بسیار پربار و پرثمر به لحاظ علمی و سیاسی، طی دو صده اخیر، یکی از حوزه‌های تاثیرگذار در مسائل سیاسی و دینی است.

وی افزود: هرچند حوزه نجف طلایه‌دار نهضت مشروطه بود، اما مبدا حرکات‌ سیاسی منشعب از حوزه علمیه تهران بود؛ هرچند حوزه علمیه قم در جهت‌دهی نسبت به انقلاب اسلامی طلایه‌دار بود، اما حوزه تهران نیز در این رابطه به عنوان کانونی بزرگ مطرح بود،

رییس شورای مدیریت حوزه علمیه تهران تصریح کرد:‌ به لحاظ حکمی، تهران در سلسله ‌مکاتب حکمی شیعه خود، دارای مکتب حکمی مستقلی بود و مکتب فقهی امروز قم نیز فرزند تهران محسوب می‌شود؛ تهران روزگاری به شهر هزار حکیم مشهور بود، چراکه هم‌زمان چندین عالم و دانشمند دینی و فیلسوف و در برخی مقاطع هم‌زمان فقهای بزرگ صاحب‌‌رساله حضور داشتند و هم‌چنان نیز این شخصیت‌های بزرگ، هم‌چون آیت‌الله تهرانی و آیت‌الله مهدوی کنی که مایه نورانیت و دلگرمی جوان‌تر‌ها هستند، در تهران حضور دارند.

وی گفت: شاید بتوان گفت؛ حوزه تهران، در حاکمیت جور و نظام ستم‌شاهی، بیش از دیگر حوزه‌ها آسیب دیده است.

حجت الاسلام والمسلمین رشاد با اشاره به پیشینه حوزه علمیه تهران اظهار داشت: اگر بخواهیم سابقه حوزه علمیه تهران به حوزه علمیه شهرری متصل کنیم، می‌توان گفت سابقه حوزه علمیه تهران به عهد معصومین(ع) برمی‌گردد، هم‌چون حوزه علمیه قم که از دوره معصومین(ع) تاکنون کانون معرفت، کسب علم و تقوا بوده است.

وی گفت: مدیریت حوزه‌های علمیه سراسر کشور در کمتر از یک‌سال که اختیارات مقدماتی را به مسئولین استان‌ها و علمای بلاد سپرده و اکنون در صدد است این اختیارات را بیشتر کرده تا در بخش آموزش پژوهش و تهذیب، دست استان‌ها بازتر باشد؛ وقتی این موضوع در محضر آیت‌الله العمظمی مکارم شیرازی مطرح شد که یک نوع تمرکززدایی در سطح استان‌ها صورت می‌گیرد، ایشان فرمودند؛ این کار تنها یک ایراد دارد و آن این‌که خیلی دیر شروع شده است.

رییس شواری مدیریت حوزه علمیه تهران با بیان این مطلب که مدیریت تهران، بیش از یک سال است به ساماندهی مدارس پرداخته افزود: 25 تا 30 درصد مسائل مطرح‌شده در شورای عالی حوزه‌های علمیه را مسائل مربوط به مصوبات حوزه علمیه تهران تشکیل می‌دهد؛ شورای حوزه علمیه تهران جلسات خود را با حضور اعضا به طور منظم صمیمانه و دلسوزانه برگزار می‌کند.

وی تصریح کرد: با توجه به این ‌که تهران و حوزه این شهر، مطلع جهان اسلام و پایتخت معنوی ام‌القرای جهان اسلام است و جمعیت کثیری دارد و سبک‌های زندگی متفاوتی را در خود جای داده، می‌توان گفت؛ این استان تنها یک شهر و یا یک استان نمی‌باشد، چراکه یک فرهنگ بر این شهر جاری نیست؛ متاسفانه توان حوزه علمیه تهران نسبت به ظرفیت‌هایی که دارد، محدود است؛ در تهران 9 هزار طلبه خواهر و برادر در 100 مدرسه علمیه تحصیل می‌کنند و 1400 استاد برای آن‌ها تدریس می‌کنند، اما این برای شهر تهران با توجه به امکانات و ظرفیت‌ها بسیار محدود است؛ اکنون 120 باب مدرسه علمیه در تهران داریم که تعدادی از آن‌ها به مخروبه تبدیل‌ شده و تعدادی دیگر در غیر از آن‌چه واقف، وقف کرده، مصرف می‌شود.

وی در بخش دیگری از سخنان خود، گفت: اگر بخواهیم مساحت این تعداد مدرسه که در تهران موجود است را با یکی از دانشگاه‌های جدیدالتأسیس که بخش خصوصی ساخته مقایسه کنیم، مساحت این دانشگاه با کل مدارس علمیه تهران برابری می‌کند؛ مدارس ما میانگین 700 یا 800 متر هستند و معمولا از کتاب‌خانه و تجهیراتی امروزی محرومند و با کمترین امکانات امور خود را می‌گذرانند.

رییس حوزه علمیه امام رضا(ع) اظهارداشت: در اولین جلسات شورای استان، 10 خط مشی را به عنوان فعالیت‌های اصلی به تصویب رساندیم که اهتمام خاص به تحقیق و تحقق‌بخشی به آرمان‌های امام خمینی‌(ره)، رهنمودهای مقام معظم رهبری و مراجع عظام در امور و شئون حوزوی نخستین نکته آن بود.

وی التزام به جایگاه ستادی شورای عالی مرکز مدیریت حوزه‌های کشور و تنظیم فعالیت‌ها در چارچوب این شورا و ابلاغیه‌های آن و تحفظ و استقلال هویتی، سیاسی، مدیریتی و مالی را از دیگر مصوبات این شورا ذکر کرد و گفت: حوزه، باید هویت خود را در برابر مسائل روز حفظ کند و نباید به سمت هویت دانشگاهی حرکت کند و از جهت سیاسی، حوزه باید در مسائل سیاسی نقش‌آفرین باشد و در این رابطه جهت دهنده باشد.

وی خاطرنشان کرد: از جهت مدیریتی نیز حوزه باید از طرف مراجع حمایت شود، ضمن این‌که دولت وام‌دار حوزه است و باید با کمال احترام و ادب در محضر مطلع انقلاب بنشیند و آن را حمایت کند؛ دولت باید بداند که حوزه بزرگ‌ترین پشتوانه نظام و انقلاب محسوب می‌شود.

رییس شورای مدیریت حوزه‌های علمیه تهران، چهارمین مصوبه این شورا را اهتمام و پا‌بندی به سنت‌های کهن شیعی؛ ذکر کرد و عنوان داشت: حوزه باید از تجمل پرهیز نموده و از تجدد به معنای قرار گرفتن ذیل فرهنگ غرب اجتناب کند که در غیر این صورت، معلوم نیست چه بر سر حوزه خواهد آمد؛ حوزه باید به تجدید حیات و تجدید سابقه پرداخته و مجدد باشد نه متجدد.

جدیدترین اخبار

پربازدیدتری ها