حضرت آیةاللّه مكارم شیرازى، در دیدار اعضاى مجمع نمایندگان طلاب و فضلاى حوزه علمیه قم، مشكلات تحصیلى و معیشتى را از مهمترین مشكلات پیشروی طلاب حوزههاى علمیه دانستند و گفتند: امروز طلاب مشكل تحصیل و معیشت عمده دارند؛ البته حل همه این مشكلات از عهده و توان این مجمع خارج است، ولى همه باید در راستاى رفع این مشكلات تلاش كنند.
ایشان ادامه دادند: طلاب جوان بدانند كه تا سرمایه جوانى و پویایى را دارند، باید به سرمایههاى علمى و معنوى خود بیفزایند؛ زیرا هر كارى كه در آینده مىخواهند انجام دهند، باید از نظر علمى و عملى قوى باشند.
حضرت آیةاللّه مكارم شیرازى با بیان اینكه سرمایه علمى را باید در دوران جوانى كسب كرد، اظهارداشتند: آنچه در آینده كارساز خواهد بود، اندوخته هایى است كه در دوران جوانى كسب مىشود، همه بزرگان سلف نیز بر این مسئله تأكید داشتند؛ به عنوان مثال، بارها آیةاللّهالعظمى بروجردى قدسسره مطالبى را از 40 یا 50 سال قبل خود مطرح مىكردند و مىگفتند این مطالب را در دوران جوانى به دست آوردهام.
ایشان با بیان اینكه متأسفانه سرگرمىهاى سالم و ناسالم رسانههاى مختلف، عدهاى از طلاب را به خود جذب كرده است، یادآور شدند: به عقیده من، باید همایشى برگزار شود و آسیبهایى كه طلاب را از نظر علمى و اخلاقى تهدید مىكند، مورد بررسى دقیق قرار گرفته و به صورت كارشناسى حل و فصل شوند.
معظمله با ذكر خاطرهاى از دوران تحصیل خود، گفتند: به خاطر دارم، زمانى كه در شیراز دروس سالهاى اولیه را مىگذراندم، در یك روز 4 درس مىخواندم و 8 درس مىدادم. طلاب آنروزها، شبانهروز غرق درس بودند و كار دیگرى نداشتند، متأسفانه الان مقدارى این جدیت اُفت كرده است.
حضرت آیةاللّه مكارم شیرازى خطاب به نمایندگان طلاب، تأكید كردند: باید كارى كنید تا شور و نشاط درسى سابق به حوزهها برگردد، هرگز نمىگویم طلاب از مسائل سیاسى و اجتماعى دور باشند، ولى هر چیزى حدى دارد، براى رسیدن به جایگاههاى سیاسى و اجتماعى هم سرمایه علمى لازم است كه باید آن را در جوانى بهدست آورد.
معظمله با اشاره به ضرورت توجه به مباحث اخلاقى در حوزه، اظهار داشتند: بر اثر شرایط نامناسب كنونى و فعالیت گسترده رسانههاى مخرب، عوامل انحراف و مشكلات و پیامدهاى منفى آنها رو به فزونى است؛ بنابراین باید توجه به امور اخلاقى طلاب جدى گرفته شود. در این زمینه، طلاب را به نماز اول وقت و نمازشب تشویق كنید. طلاب را تشویق كنید كه هر روز صبح بعد از نماز قرآن بخوانند و به ترجمه آن توجه كنند. بنده با اینكه یك دوره تفسیر نوشتم، باز هم زمانى كه ترجمه قرآن را مىخوانم مطالب جدیدى مىفهمم كه هنوز در این كتابها ننوشتم.
حضرت آیةاللّه مكارم شیرازی با تأكید به ضرورت نیازهاى واقعى و جدى تصریح كردند: افتخار روحانیت در سادهزیستى است؛ البته بنده نمىگویم كه مانند طبقه ضعیف جامعه باشید كه امام على علیهالسلام پیشواى متقین اینگونه بودند، بلكه مىگویم از طبقه متوسط جامعه بالاتر نروید. خداى ناخواسته اینگونه نباشد كه شما سیر بخوابید و همسایه شما گرسنه بماند؛ بنابراین نیازهاى واقعى را بشناسید و آنها را حل كنید.
حضرت آیةاللّه مكارم شیرازى اضافه كردند: البته برخى طلاب و فضلاى حوزه هستند كه واقعاً از نظر مالى بسیار ضعیف هستند، لذا به مقدار توان باید مشكلات معیشتى این دسته از طلاب را حل كرد.
معظم له در ادامه با اشاره به این كه رهبر معظم انقلاب نیز به رفع مشكلات معیشتى طلاب عنایت فراوانى دارند و بىسروصدا كارهاى قابلتوجهى انجام مىدهند، گفتند: وظیفه همه مراجع و كسانى كه دستشان به جایى مىرسد، این است كه چنین افرادى را شناسایى و تا مىتوانند مشكلات آنان را حل كنند؛ چون اگر حل نشود، طلاب خوب درس نمىخوانند و بازدهى خوبى نخواهند داشت.
این مرجع تقلید در پایان با توصیه به مجمع نمایندگان طلاب و فضلاى حوزه، خاطرنشان كردند: مجمع باید در مسائل سیاسى، خط اعتدال را فراموش نكند و خط امام و رهبرى را ادامه دهد كه معتدلترین خطوط است.
حجةالاسلام والمسلمین سقاى بىریا، در این دیدار، با ارائه گزارشى از روند فعالیت این مجمع، گفت: اجراى مطالبات و توجه به دغدغههاى رهبر معظم انقلاب و مراجع عظام تقلید از مهمترین برنامههاى مجمع است كه در این راستا كمیسیونهاى خاص با جدیت فعالیت مىكنند.
وى افزود: با رهنمودهایى كه سال گذشته از محضر مراجع عظام كسب كردیم، برنامههاى متعددى از جمله همایش «آرمانها و رسالتها» و همایش «همافزایى فعالیتهاى مجمع با بسیج طلاب سراسر كشور» را برگزار كردیم كه آثار و بركات فراوانى را به همراه داشت.
حجةالاسلام والمسلمین بىریا ادامه داد: با برگزارى جلسات هماندیشى در مجتمع یاوران حضرت مهدى عجلاللّهتعالىفرجهالشریف قم، مشكلات و موانع موجود بر سر راه طلبگى بررسى شد. همچنین كمیسیونهاى تخصصى مجمع در راستاى طراحى برنامههاى مدون براى اجرایى شدن مطالبات و دغدغههاى رهبرى و مراجع عظام، اقدامات موثرى انجام دادهاند.
رئیس مجمع نمایندگان طلاب و فضلاى حوزه خاطرنشان ساخت: با توجه به تأكیدات رهبرى و مراجع عظام در زمینه تهذیب نفس در حوزه، طرحى به منظور ترویج نماز شب و اقامه نماز اول وقت در میان طلاب برنامهریزى شده است.
وى طرح تربیت مشاور و معلم دینى و قرآن براى مدارس آموزش و پرورش را از دیگر اقدامات مجمع دانست و افزود: بر اساس این طرح، در آینده با تفاهمنامهاى كه با آموزش و پرورش منعقد مىشود، همه معلمان دینى و قرآن و مشاوران مدارس و دبیرستانها از سوى حوزه معرفى مىشوند.
حجةالاسلام والمسلمین سقایى بىریا ادامه داد: تفاهمنامهاى نیز با مركز خدمات حوزه براى تسهیل امور طلاب و معرفى كسانى كه نیازمند خدمات بیشترى هستند، امضا شده است.
رئیس مجمع نمایندگان طلاب و فضلاى حوزه، یكى از دغدغههاى مجمع را پوشش شهریه مراجع به طلاب پایه اول تا ششم در قم و طلاب پایه سوم تا ششم در شهرستانها عنوان كرد و گفت: استفاده بهینه از سیستمهاى پرداخت شهریه و اعطاى اجازهنامه به نمایندگان طلاب از دیگر برنامههاى این مجمع است كه در دستور كار قرار دارد.
لزوم احیاى روش تدریس و كتابت آخوند خراسانى(ره)
حضرت آیةاللّه مكارم شیرازى بر احیاى روش تدریس و كتابت مرحوم آخوند خراسانى و مظلومیتزدایى از این شخصیت برجسته عالم اسلام تأكید كردند.
به گزارش مركز خبر حوزه، ایشان در دیدار با برگزار كنندگان كنگره بزرگداشت آخوند خراسانى، با بیان اینكه تجلیل از بزرگان دین، از جمله بركات نظام اسلامى است، اظهار داشتند: قبل از انقلاب گاهى همایشهاى بزرگداشت حافظ و سعدى برگزار مىشد، ولى براى بزرگداشت بزرگان حوزه و دین، ممانعت به عمل مىآمد، ولى امروز به بركت نظام اسلامى، آثار شخصیتهاى بزرگ دینى به جامعه ارائه شده است كه باید این روند ادامه داشته باشد.
معظمله افزودند: برگزارى این همایشها، تجلیل و قدرشناسى از شخصیتهاى بزرگى است كه هم اینك بر سر سفره علمى و معرفتى آنها نشستهایم و در این زمینه به حكم وظیفه انسانى، اجتماعى و دینى باید شكر نعمت را با تقدیر از آنان به عمل آوریم.
این مرجع تقلید، تشویق و ترغیب نسلهاى آینده به كار علمى پربار و اثرگذار را یكى دیگر از مزیتهاى اینگونه مراسم ذكر كردند و افزودند: یكى دیگر از ویژگىهاى اصلى اینگونه برنامهها، احیاى آثار بزرگانى است كه ممكن است در گذر زمان، بسیارى از آثار آنان از بین برود؛ بنابراین تجدید خاطره و یاد و احیاى آثار بزرگان براى جامعه و پربارترشدن علوم حوزوى در عصر حاضر بسیار مهم است.
حضرت آیةاللّه مكارم شیرازى مظلومیتزدایى از آخوند خراسانى را یكى از وظایف مسئولان و متولیان برگزارى این همایش و مسئولان فرهنگى و حوزوى برشمردند و گفتند: این شخصیت بزرگوار در اواخر عمرشان با مظلومیت زیادى مواجه شدند كه باید دفاع جانانهاى از ایشان صورت گیرد.
معظمله خطاب به برگزار كنندگان كنگره آخوند خراسانى تأكید كردند: باید سعى كنید، روش تدریس مرحوم آخوند كه به شاگردپرورى مشهور بودند را با تحقیقات فراوان استحصال كرده و این شیوه را در اختیار حوزویان قرار دهید.
این مرجع تقلید، تبیین روش مكتوب مرحوم آخوند خراسانى را از دیگر وظایف فعالان برگزارى این كنگره ذكر كردند و افزودند: درست است كه كتاب كفایه، پیچیده است، ولى از انسجام و منطق بسیار بالایى برخوردار است؛ به طورى كه سالهاى سال است كه در حوزههاى علمیه تدریس مىشود؛ از این رو باید روشهاى كتابت ایشان نیز براى پژوهشگران حوزوى تبیین شود.
معظمله خاطرنشان ساختند: مرحوم آخوند خراسانى در مباحث علمى، بحثهاى خاصى را با برخى دیگر از علما داشتند كه باید نظرات این بزرگان بیان شود تا براى همه مشخص شود كه برخى اختلافنظرها و سلایق علما بر سر مباحث كاملا علمى بود و مشكل شخصى وجود نداشت تا از این رهگذر، راه براى سوءاستفاده برخى سخنچینان بسته شده و حقیقت براى همه مردم روشن شود.
حضرت آیةاللّه مكارم شیرازى، توجه مرحوم آخوند به شاگردان را از نكات بارز شخصیتى ایشان دانستند و گفتند: ایشان در شاگردپرورى و توجه به مسایل و مشكلات شاگردانشان اهتمام بسیارى داشتند.
معظمله با اشاره به اهمیت انتشار آثار و اسناد منتشر نشده از مرحوم آخوند خراسانى، خطاب به برگزاركنندگان كنگره خاطرنشان كردند: باید آثار علمى، سیاسى، اجتماعى و اخلاقى مربوط به این شخصیت بزرگ منتشر شود و در این راه سعى كنید مطالب به شكل كاملاً علمى بیان شود و از پرداختن به جنبههاى غیر ضرور از جمله مسایل احساسى در این زمینه پرهیز كنید.
حضرت آیةاللّه مكارم شیرازى در پایان بر لزوم استمرار اینگونه همایشها از سوى نهادهاى فرهنگى تأكید كردند.
دبیر همایش بینالمللى بزرگداشت مرحوم آخوند خراسانى نیز در این دیدار از انتشار كتابى از اسناد منتشر نشده آخوند خراسانى خبر داد.
حجةالاسلام والمسلمین احمد واعظى با اشاره به فعالیتهاى صورت گرفته در خصوص برگزارى این همایش، گفت: در این راستا، نظرات سیاسى مرحوم آخوند خراسانى در حوزهها و موقعیتهاى مختلف در سه جلد چاپ شده است.
رئیس دفتر تبلیغات اسلامى حوزه علمیه قم، با اشاره به سفارش تدوین مقاله به شخصیتهاى برجسته علمى و حوزوى در خصوص شخصیت علمى، اخلاقى، اجتماعى و سیاسى مرحوم آخوند خراسانى اظهارداشت: آثار زیادى به دبیرخانه همایش رسیده كه از میان آنان 40 اثر در روز همایش تجلیل مىشوند.
گفتنى است، همایش بینالمللى بزرگداشت مرحوم آخوند خراسانى در روزهاى 23 و 24 آذر، مصادف با 19 و 20 محرمالحرام در مشهد برگزار مىشود.