728 x 90

مقالات برگزیدگان جشنواره علامه حلی استان تهران در شماره جدید نشریه محفل

مقالات برگزیدگان جشنواره علامه حلی استان تهران در شماره جدید نشریه محفل

چهارمین شماره از فصلنامه علمی- اطلاع رسانی محفل منتشر شد.

به گزارش خبرنگار واحد پژوهش حوزه، این فصلنامه به همت معاونت پژوهش حوزه علمیه استان تهران در 84 صفحه با درج مقالات رتبه های برتر دومین دوره جشنواره استانی علامه حلی (ره) تهران ارائه شده است.

در این فصلنامه به مقالاتی با عناوین متنوعی همچون: نقش ولای انسان کامل از منظر دین و عرفان، سازگاری علم پیشین الهی با اختیار انسان، اسلام و کثرت گرایی دینی، مبانی فقهی قاعده اهمّ و مهم، رجعت و تناسخ، حکم اخذ اجرت بر واجبات، بررسی و مقایسه توحید ذاتی در قرآن و عهدین، تحلیل جواز تقدیم التمییز علی عامله و عدمه، اندیشه تفکیک یا روشی در فهم دین، عوامل مؤثر بر شکل گیری وضعیت اجتماعی و فردی سکولار و دهان روح پرداخته شده است.

در بخشی از مقاله «نقش ولایی انسان کامل از منظر دین و عرفان» نوشته فائزه گلستانی از طلاب مدرسه علمیه الغدیر (خواهران) می خوانیم: «ولایت عبارت است از یک رابطه نزدیک بین ولی و مولّی علیه که سبب و مجوزی است که ولی در امورات مولّی علیه تصرف کند… و در اصطلاح عرفا به طور خاص عبارت است از قیام عبد به حق در مقام فنا از نفس خود ». نگارنده که رتبه دوم جشنواره استانی علامه حلی(ره) را داراست در ادامه به توضیح اقسام ولایت و اقسام تصرفات که از شئون انسان کامل می باشد پرداخته است.

«سازگاری علم پیشین الهی با اختیار انسان» عنوان مقاله ای است از حجت الاسلام ابوالفضل آخوند زاده طلبه مدرسه علمیه امام خمینی(ره) تهران که حائز رتبه سوم جشنواره علامه حلی(ره) استان تهران می باشد؛ وی در این مقاله پس از بیان این مطلب که تنها راه برون رفت از شبهه عدم سازگاری علم الهی و اختیار آدمی، تصور صحیح مشخصه های این دو گزاره است می افزاید :«خلط زمان و مکان در الله شناسی و انسان شناسی از مصادیق همین مشخصه هاست».

مقاله «اسلام و کثرت گرایی دینی» نوشتاری از برادر حسین سیاح طلبه حوزه علمیه مروی و رتبه دوم جشنواره است که وی در این مقاله به بیان صورت های مختلف کثرت گرایی دینی و نقد آن پرداخته است.

خواهر طیبه سترگ طلبه مدرسه علمیه الزهرا شهرری و رتبه دوم جشنواره استانی در نوشتار «مبانی فقهی قاعده اهم و مهم» به منابع استخراج این قاعده با هدف تبیین و تشریح مبانی فقهی قاعده لزوم تقدیم اهم بر مهم همراه با نقل آراء حضرت امام خمینی(ره) و دیگر فقهای شیعه پرداخته است.

«رجعت و تناسخ» عنوان پنجمین مقاله این شماره از فصلنامه محفل می باشد که خانم محبوبه سادات مقدسی از طلاب مدرسه علمیه حضرت فاطمه الزهرا(س) و دارنده رتبه دوم جشنواره استانی علامه حلی(ره) نگارش آن را ترتیب داده است.

وی در این رابطه آورده است:«رجعت یکی از عقاید شیعه دوازده امامی است و بسیاری از علمای شیعه برای اثبات آن ادعای اجماع کرده اند و برخی نیز رجعت را از ضروریات مذهب بر شمرده اند».

نگارنده مقاله را با پرداختن به عناوین: فلسفه رجعت، بررسی دیدگاه متکلمان، گفتار مخالفان و بررسی رابطه رجعت و تناسخ به پایان می رساند.

دیگر مقاله منتشر شده در فصلنامه محفل اثری است از آقای صادق دلداده، طلبه مدرسه علمیه حضرت عبدالعظیم (ع) شهرری با عنوان «حکم اخذ اجرت بر واجبات». نگارنده در این نوشتار با طرح این سؤال که «آیا جایز است در قبال معارف و احکامی که به جاهل آموخته می شود، اجرتی دریافت شود؟» به بررسی جواز یا عدم جواز ارتزاق از بیت المال از این طریق پرداخته است.

«بررسی و مقایسه توحید ذاتی در قرآن و عهدین» نیز عنوان یکی دیگر از مقالات فصلنامه علمی – اطلاع رسانی محفل می باشد که در آن با ارائه آیاتی از قرآن کریم به بیان ادله این کتاب آسمانی برای اثبات وجود خدا پرداخته شده است. سپس بحث تطبیقی راجع به توحید ذاتی در قرآن کریم و عهدین مطرح شده است. نویسنده این مقاله خانم حمیده سادات کمیزی از مدرسه علمیه کوثر (خواهران) و رتبه دوم جشنواره استانی علامه حلی (ره) می باشد.

در این نوشتار آمده است؛ با این كه پیروان ادیان توحیدی همگی اقرار به وحدانیت الهی دارند و خود را موحد می‌دانند، با این حال در اعتقادات بنیادین خود از این اصل فاصله گرفته و گرفتار شرك گشته اند. تصویری كه كتاب مقدس یهود از خداوند ارائه می دهد، تصویری است انسان وار از خدا؛ مسیحیان نیز در عین حال كه معتقدند خدای یگانه را می پرستند،به اصل «تثلیث»كه به ظاهر مغایر با توحید است،قائل اند. اما به نظر می‌رسد كه هیچ بیانی از این قبیل بیانات مورد قبول قرآن نیست وبا صراحت هر‌گونه شرك را از ذات الهی مبّری می داند.

از دیگر عناوین بخش مقالات مقاله « تحلیل جواز تقدیم التمییز علی عامله و عدمه » اثر برادر طلبه محمد محمدی از مدرسه علمیه مرحوم آیت الله مجتهدی(ره)، رتبه دوم جشنواره استانی علامه حلی(ره) تهران، به زبان عربی، مسأله مقدم شدن عامل تمییز بر خود تمییز که مطرح شده در ادبیات عرب می باشد بررسی نموده است.

«اندیشه تفکیک یا روشی در فهم دین» عنوان مقاله ای است که در بخش معرفی مقاله به آن پرداخته شده است. نگارنده این مقاله طلبه پژوهشگر آقای محمد کریمی از مدرسه علمیه مرحوم آیت الله مجتهدی (ره) است که مقاله ایشان رتبه اول دومین جشنواره استانی علامه حلی (ره) تهران را کسب نموده است.

وی در این مقاله به بررسی و تبیین دقیق اندیشه فلسفی، عرفانی، تفکیکی به عنوان سه راه شناخت دین پرداخته و چالشهای روبروی هریک از مکاتب یاد شده را نیز مورد بررسی قرار داده است.

در بخش معرفی پایان نامه، می توان از پایان نامه ای با عنوان «عوامل مؤثر بر شکل گیری وضعیت اجتماعی و فردی سکولار» اثر خانم الهام نصرتی از مدرسه علمیه الغدیر(خواهران) نام برد. این اثر حائز رتبه اول جشنواره استانی علامه حلی(ره) تهران می باشد.

نگارنده در رابطه با بررسی ابعاد تازه و مغفول سکولاریسم در چکیده اثر خود آورده است:« در واقع، هر چند سكولاریسم و سكولاریته مانند بسیاری مفاهیم دیگر در علوم انسانی مدرن، مفاهیم جدیدی هستند، ولی واقعیاتی كه این مفاهیم به آنها اشاره می‌كنند، ابدا تازه نیستند و بسیاری از جنبه‌های ثابت حیات انسانی بوده‌اند. دین، حیات دینی، شریعت، ایمان، بی‌دینی، حیات كافرانه، نگاه فارغ از دین به جهان و… به هیچ وجه موضوعات تازه‌ای نیستند و حداقل در سراسر تاریخ مضبوط بشر، جنبه‌های ثابت حیات انسانی را تشكیل داده‌اند. بنابراین ادیان توحیدی و خصوصا دین اسلام و قرآن‌كریم به این جنبه‌های متعارف از حوزه نظری دین، سكولاریسم و سكولاریته بی‌اعتنا نبوده‌اند، بلكه این موضوعات به نوعی وجهه همت اصلی آنها بوده است. این تحقیق، نشان خواهد داد كه بررسی قرآنی در مورد این جنبه‌ها، ابعاد تازه‌ای از موضوع سكولاریسم و سكولاریته را روشن می‌كند كه تا كنون نزد متألهین و جامعه‌شناسان مطرح نبوده است و می‌توان ایده‌های تازه‌ای را در باب ابعاد این موضوع و علل و عوامل منجر به آن فهمید.»

حجت الاسلام مهدی بازدار از طلاب مدرسه علمیه الامام القائم (عج) نویسنده اثر «دهان روح» می باشد که به عنوان اثر برتر در بخش معرفی کتاب قرار گرفته است. در چکیده این اثر که رتبه سوم جشنواره استانی علامه حلی (ره) را داراست می خوانیم :« مباحث مطرح در این کتاب از منظر قرآن، فلسفه و عرفان است، که به واکاوی عملکرد گوناگون شنوایی و محسوسات آن در گستره فیزیک و متا فیزیک پرداخته و نظریات نوینی در پهنه دانش انسان شناسی از دیدگاه حسّ شنوایی ارائه نموده است؛ روش تحقیق در این اثر به صورت کتابخانه‌ای است که سر فصل های آن بر چهار محور پژوهشی ارائه شده:

1 – نقش شنوایی و بینایی در قرآن، فلسفه و عرفان

2- عملکرد شنوایی در گستره هستی

3- نقش شنوایی در شکل گیری روح

4- تطهیر حسّ شنوایی.»

گفتنی است علاوه بر این مقالات، دو مصاحبه از محققین با سابقه و گرانقدر استان تهران بخشهای دیگر این شماره از نشریه محفل می باشد که در بخش «در محضر استاد» همین تارنما متن کامل این دو مصاحبه در اختیار مراجعه کنندگان محترم قرار داده شده است.

شایان ذکر است این فصلنامه در تیراژ 2000 نسخه در حالی آماده توزیع می باشد که معاونت پژوهش حوزه علمیه استان تهران صاحب امتیاز و حجت الاسلام و المسلمین جعفر سماوات مدیر مسئول این نشریه می باشند.

ضمناً علاقه مندان می توانند برای تهیه فصلنامه محفل و کسب اطلاعات بیشتر به نشانی؛ تهران، خیابان پیروزی، خیابان دوم نیروی هوائی، فرعی 2/31، پلاک25، مدیریت حوزه علمیه استان تهران مراجعه و با شماره تلفن 77488900 داخلی 408 تماس حاصل نمایند.

جدیدترین اخبار

پربازدیدتری ها